Duurzaamheid

Nederlandse productie

Spoinq maakt duurzaam geproduceerde meubels van Nederlandse bodem. Alle meubels die we ontwerpen en produceren, voldoen aan de vaste set waarden van Spoinq: goed ontwerp, hoogwaardige kwaliteit en herbruikbaarheid van de materialen. 

 

Onze meubels worden lokaal gefabriceerd door Nederlandse ambachtsbedrijven. Lokaal betekent in dit geval niet alleen ‘Nederlands’: al onze meubels worden binnen een straal van 40 km rondom ons magazijn in Waspik gemaakt, om de CO2-uitstoot tot een minimum te beperken. Bovendien houden we hierdoor het vakmanschap levend in onze eigen regio. 

Goed ontwerp

Duurzaam ontwerpen begint aan de tekentafel. Voor het ontwerpen van onze meubels werken we samen met gevestigde Nederlands ontwerpers en aanstormend designtalent. Ieder met een eigen visie, maar altijd passend bij Spoinq. Wij kiezen bewust voor een pure, tijdloze ontwerpstijl, die niet aan modegrillen onderhevig is. Hierdoor gaat een ontwerp jarenlang mee.

 

Samen met onze ontwerpers werken we samen aan een collectie die modern, robuust en innovatief is. Meubels waar mensen plezier aan beleven. Zo stond Dutch designer Ruud-Jan Kokke aan de wieg van Spoinq met de eerste collectie stoelen, Square en Pyramide en tafel Straight. Gijs Papavoine ontwierp onze Nox fauteuil en krukje Macaron en we sparden samen met designtalent Floris Hovers wat resulteerde in de Arcum collectie.

Hoogwaardige kwaliteit

Spoinq meubels worden op dit moment gebruikt in kantoren, hotels, restaurants, universiteitsgebouwen en uitvaartcentra. Maar sinds kort ook in het thuiskantoor!

Spoinq meubels zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen, materialen en kleuren. Op deze manier geven we organisaties de mogelijkheid om hun eigen huisstijl te bepalen en te etaleren.

De monumentale schoenfabriek in Waspik huisvest de Spoinq showroom en is voorzien van zonnepanelen voor verwarming en elektriciteit. Ook het kantoor wordt verwarmd door zonne-energie. Onze stoffeerderij produceert geheel CO2-neutraal dankzij een warmtepomp en zonnepanelen op het dak.

Materialen

Spoinq gebruikt zoveel mogelijk FSC-hout, watergedragen lakken & lijmen en recyclebaar meubelschuim. De meubels worden ingepakt met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Daarnaast werken we samen met partners die duurzaamheid net zo hoog in het vaandel hebben staan als wijzelf. Onze toeleveranciers kiezen bewust voor de materialen waar ze mee werken en de manier waarop zij omgaan met energie en de afvalstroom.

Wij stofferen onze meubels op maat nadat ze besteld zijn. Alle materialen hebben we op voorraad liggen, maar het uiteindelijke meubel wordt op maat gemaakt, waardoor er geen onverkochte meubels achterblijven.

Hout is een duurzaam en CO2-neutraal materiaal. Voor onze massieve eikenbladen en stoelpoten maken we gebruik van Europese toeleveranciers. Op deze producten zit een PEFC-certificering.


De massief eiken boomstambladen komen uit Oost-Europa en hebben nog geen certificering. Voor onze multiplex tafelbladen en stoelkuipen gebruiken wij FCS of PEFC gecertificeerd hout.

 

Wij maken volledig gebruik van watergedragen lakken en natuurlijke oliën. Multiplex bladen kunnen met een duurzame Forbo toplaag worden uitgevoerd.

Metaal is 100% recyclebaar en circulair (frames kunnen zowel worden hergebruikt of worden ingeleverd bij Spoinq).

Afwerken van het metaal gebeurt met een watergedragen lak of coating. Wij maken zoveel mogelijk gebruik van poedercoating omdat dit niet schadelijk is voor het milieu.

Binnen onze stoffencollectie is er een ruime keuze in eco-stoffen (recyclebaar of al gerecycled). Wij gebruiken recyclebaar koudschuim en watergedragen lijm.

Binnenonze ledercollectie zijn er ook eco-leersoorten verkrijgbaar. We werken op dit moment aan een duurzaam, plantaardig alternatief.

Voor eigen transport gebruiken we zoveel mogelijk verhuisdekens als herbruikbaar verpakkingsmateriaal ter bescherming van onze producten. Voor internationaal transport gebruiken wij zoveel mogelijk gerecycled karton.

Herbruikbaarheid materialen

Al onze meubels worden zo ontworpen en gemaakt dat ze jarenlang meegaan en daarna kunnen worden hersteld of recycled. Dat betekent dat we bij het ontwerpen, maken en opbouwen van onze meubels nadenken over het hergebruiken van de verschillende materialen, het eventueel herstellen of veranderen van een meubelstuk én de ecologische voetafdruk.

Bij Spoinq zijn we al jaren bezig met het circulair maken van onze productieketen. Dat betekent zo min mogelijk afval produceren en producten en materialen zo veel mogelijk opnieuw gebruiken. We streven ernaar om alle meubels zo te ontwerpen dat deze volledig circulair zijn. Op dit moment zijn we nog niet zo ver, maar we komen langzaam dichterbij.

Herstel & terugnameprogramma

Om de levensduur van onze meubels te verlengen, bieden wij de mogelijkheid om deze te laten herstellen. Tafelbladen en houten onderdelen worden opnieuw geschuurd en behandeld, metaal wordt opnieuw gecoat en zittingen worden opnieuw gestoffeerd. Zo krijgen veel van onze Spoinq meubels een tweede leven.

 

Als dit niet meer mogelijk is kunnen de meubels bij ons gerecycled worden. Deze worden in ons magazijn gedemonteerd zodat we de materialen opnieuw kunnen gebruiken. Zo wordt het schuim en de stof van een oude stoelkuip gebruikt in akoestische panelen. Op deze manier gaan er geen grondstoffen verloren.

Meer weten over ons herstel en terugname programma? Neem contact op!

The Substitute

The Substitute is een online platform dat duurzame interieurmerken, ontwerpers, stylisten en interieurarchitecten samenbrengt om de verduurzamingstransitie in de interieur- en verbouwsector te versnellen. Hier vind je alle informatie op het gebied van duurzaam wonen, om zo als consument gemakkelijker keuzes te maken die goed zijn voor het milieu.

Co-creatie

PLANQ

Het duurzame meubelmerk Planq maakt meubels van textielafval, in combinatie met houten frames. Op deze manier besparen zij heel veel grondstoffen en daarmee CO2. Spoinq en Planq hebben de handen ineengeslagen door de tafels van Spoinq te voorzien van Planq textile. Zo worden de Nederlandse meubels van Spoinq nóg duurzamer.

Waste2Wear

Waste2Wear maakt al meer dan tien jaar innovatief textiel van gerecycled plastic. De afgelopen twee jaar heeft het Chinese bedrijf geïnvesteerd in de productie en ontwikkeling van stoffen die geschikt zijn voor de stofferingsmarkt. De Waste2Wear Blockchain Technology zorgt ervoor dat het gemakkelijk is om te traceren en controleren of de materialen geheel zijn gemaakt van gerecyclede afvalstoffen.

Kirkby Design

Kirkby Design is een creatief textielmerk uit Engeland en maakt gebruik van moderne kleurencombinaties en patronen. Spoinq werkt uitsluitend met de Leaf-collectie van Kirby Design, deze collectie bestaat volledig uit gerecyclede wol en hergebruikte garens uit de Italiaanse mode-industrie.

 

// powered by