DUURZAME MEUBELS

100% made in Holland.

Onze gehele collectie wordt gemaakt in Nederland. Dat garandeert de kwaliteit, verzekert goede arbeidsomstandigheden en levert een CO2-reductie tot wel 70% op.

Onze ontwerpen gaan uit van duurzame principes. Onderdelen zijn makkelijk te vervangen, te repareren of te hergebruiken.


Ons restmateriaal van bijvoorbeeld textiel wordt hergebruikt in de vorm van akoestische wanden of kussens. Houtrestanten worden houtstaaltjes voor de klant en de stalen onderstellen worden hergebruikt.

Gewoon duurzaam design dus.

Nederlandse productie

Spoinq maakt duurzaam meubilair van Nederlandse bodem. Alle duurzame design meubels die we ontwerpen en produceren, voldoen aan de vaste set waarden van Spoinq: goed ontwerp, hoogwaardige kwaliteit en herbruikbaarheid van de materialen. 

Ons duurzaam meubilair wordt lokaal gefabriceerd door Nederlandse ambachtsbedrijven. Lokaal betekent in dit geval niet alleen ‘Nederlands’: al onze duurzame design meubels worden binnen een straal van 40 km rondom ons magazijn in Waspik gemaakt, om de CO2-uitstoot tot een minimum te beperken. Bovendien houden we hierdoor het vakmanschap levend in onze eigen regio. 

Goed ontwerp

Duurzaam ontwerpen begint aan de tekentafel. Voor het ontwerpen van ons duurzaam meubilair werken we samen met gevestigde Nederlands ontwerpers en aanstormend designtalent. Ieder met een eigen visie, maar altijd passend bij Spoinq. Wij kiezen bewust voor een pure, tijdloze ontwerpstijl, die niet aan modegrillen onderhevig is. Hierdoor gaat een ontwerp jarenlang mee.

 

Samen met onze ontwerpers werken we samen aan een collectie die modern, robuust en innovatief is. Meubels waar mensen plezier aan beleven. Zo stond Dutch designer Ruud-Jan Kokke aan de wieg van Spoinq met de eerste collectie stoelen, Square en Pyramide en tafel Straight. Gijs Papavoine ontwierp onze Nox fauteuil en krukje Macaron en we sparden samen met designtalent Floris Hovers wat resulteerde in de Arcum collectie.

duurzame-meubels-stoel

duurzame projecten

SPOINQ heeft al veel bedrijven mogen ondersteunen bij het duurzaam inrichten van een project.
Bekijk hieronder een aantal van onze succesvolle cases.

Vitam

Rosmalen, Nederland

De Jamfabriek

‘s-Hertogenbosch, Holland

De Rooi Pannen

Tilburg, Nederland

duurzame-design-meubels

Hoogwaardige kwaliteit duurzame meubels

Spoinq meubels worden op dit moment gebruikt in kantoren, hotels, restaurants, universiteitsgebouwen en uitvaartcentra. Maar sinds kort ook in het thuiskantoor!

De duurzame meubels van SPOINQ zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen, materialen en kleuren. Op deze manier geven we organisaties de mogelijkheid om hun eigen huisstijl te bepalen en te etaleren.

De monumentale schoenfabriek in Waspik huisvest de Spoinq showroom en is voorzien van zonnepanelen voor verwarming en elektriciteit. Ook het kantoor wordt verwarmd door zonne-energie. Onze stoffeerderij produceert geheel CO2-neutraal dankzij een warmtepomp en zonnepanelen op het dak.

Materialen

Spoinq gebruikt zoveel mogelijk FSC-hout, watergedragen lakken & lijmen en recyclebaar meubelschuim. De duurzame meubels worden ingepakt met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Daarnaast werken we samen met partners die duurzaamheid net zo hoog in het vaandel hebben staan als wijzelf. Onze toeleveranciers kiezen bewust voor de materialen waar ze mee werken en de manier waarop zij omgaan met energie en de afvalstroom. Wij stofferen onze meubels op maat nadat ze besteld zijn. Alle materialen hebben we op voorraad liggen, maar het uiteindelijke meubel wordt op maat gemaakt, waardoor er geen onverkochte meubels achterblijven.

Hout is een duurzaam en CO2-neutraal materiaal. Voor onze massieve eikenbladen en stoelpoten maken we gebruik van Europese toeleveranciers. Op deze producten zit een PEFC-certificering.


We werken samen met gecertificeerde leveranciers. Ons hout komt bijvoorbeeld van een leverancier die zowel over het FSC als het PEFC-certificaat beschikt. Voor onze multiplex tafelbladen en stoelkuipen gebruiken wij FCS of PEFC gecertificeerd hout.


Wij maken volledig gebruik van watergedragen lakken en natuurlijke oliën. Multiplex bladen kunnen met een duurzame Forbo toplaag worden uitgevoerd.

Metaal is 100% recyclebaar en circulair (frames kunnen zowel worden hergebruikt of worden ingeleverd bij Spoinq).

Afwerken van het metaal gebeurt met een watergedragen lak of coating. Wij maken zoveel mogelijk gebruik van poedercoating omdat dit niet schadelijk is voor het milieu.

Binnen onze stoffencollectie is er een ruime keuze in eco-stoffen (recyclebaar of al gerecycled). Wij gebruiken recyclebaar koudschuim en watergedragen lijm.

Binnen onze ledercollectie zijn er ook eco-leersoorten verkrijgbaar. We werken op dit moment aan een duurzaam, plantaardig alternatief.

Voor eigen transport gebruiken we zoveel mogelijk verhuisdekens als herbruikbaar verpakkingsmateriaal ter bescherming van onze producten. Voor internationaal transport gebruiken wij zoveel mogelijk gerecycled karton.

Herbruikbaarheid materialen

Al onze duurzaam design meubels worden zo ontworpen en gemaakt dat ze jarenlang meegaan en daarna kunnen worden hersteld of recycled. Dat betekent dat we bij het ontwerpen, maken en opbouwen van onze meubels nadenken over het hergebruiken van de verschillende materialen, het eventueel herstellen of veranderen van een meubelstuk én de ecologische voetafdruk.

 

Bij Spoinq zijn we al jaren bezig met het circulair maken van onze productieketen. Dat betekent zo min mogelijk afval produceren en producten en materialen zo veel mogelijk opnieuw gebruiken. We streven ernaar om alle circulaire meubels zo te ontwerpen dat deze volledig circulair zijn. Op dit moment zijn we nog niet zo ver, maar we komen langzaam dichterbij.

Herstel & terugnameprogramma

Om de levensduur van ons duurzaam meubilair te verlengen, bieden wij de mogelijkheid om deze te laten herstellen. Tafelbladen en houten onderdelen worden opnieuw geschuurd en behandeld, metaal wordt opnieuw gecoat en zittingen worden opnieuw gestoffeerd. Zo krijgen veel van onze Spoinq meubels een tweede leven.

Als dit niet meer mogelijk is kunnen de circulaire meubels bij ons gerecycled worden. Deze worden in ons magazijn gedemonteerd zodat we de materialen opnieuw kunnen gebruiken. Zo wordt het schuim en de stof van een oude stoelkuip gebruikt in akoestische panelen. Op deze manier gaan er geen grondstoffen verloren.

Meer weten over ons herstel en terugname programma? Neem contact op!

The Substitute

The Substitute is een online platform dat duurzame interieurmerken, ontwerpers, stylisten en interieurarchitecten samenbrengt om de verduurzamingstransitie in de interieur- en verbouwsector te versnellen. Hier vind je alle informatie op het gebied van duurzaam wonen, om zo als consument gemakkelijker keuzes te maken die goed zijn voor het milieu.

Co-creatie

waste-2-wear-spoinq-logo

Waste2Wear

Waste2Wear maakt al meer dan tien jaar innovatief textiel van gerecycled plastic. De afgelopen twee jaar heeft het Chinese bedrijf geïnvesteerd in de productie en ontwikkeling van stoffen die geschikt zijn voor de stofferingsmarkt. De Waste2Wear Blockchain Technology zorgt ervoor dat het gemakkelijk is om te traceren en controleren of de materialen geheel zijn gemaakt van gerecyclede afvalstoffen.

kirkbydesign-spoinq-logo

Kirkby Design

Kirkby Design is een creatief textielmerk uit Engeland en maakt gebruik van moderne kleurencombinaties en patronen. Spoinq werkt uitsluitend met de Leaf-collectie van Kirby Design, deze collectie bestaat volledig uit gerecyclede wol en hergebruikte garens uit de Italiaanse mode-industrie.

MEEST GESTELDE VRAGEN

Sustainable design gaat uit van de ‘intentie om negatieve milieu-effecten, door middel van design waar over is nagedacht, te reduceren of compleet te elimineren’. De bedoeling is circulaire meubels te produceren die geen negatieve impact hebben op onze omgeving. 

Sustainable design betekent dus niet per se dat je die lamp van je overgrootmoeder nog decennia lang moet laten hangen in je interieur: het gaat ook juist om het maken van nieuwe producten, maar dan bijvoorbeeld door oude items hierin te verwerken, te zorgen voor recyclebaar materiaal of materiaal dat biologisch afbreekbaar is. En dat ook de productie duurzaam is : dus dichtbij, met zicht op de werkomstandigheden en duurzame energiebronnen voor de fabricage.

Tja, dat is toch een beetje onze eigen schuld. Wij schreeuwen het nog niet hard genoeg van de daken. Terwijl we dat wel moeten doen want duurzaamheid is onze 2e natuur al vanaf de start van Spoinq in  2011.

 

Nog even op een rijtje: we produceren alles in Nederland ( 90% in Noord-Brabant), 70% van onze stoffen zijn gemaakt van gerecycled PET-materiaal of ge-recyclede wol, onze meubels zijn na gebruik eenvoudig te demonteren en te recyclen en mocht er iets kapot zijn, dan is het ook eenvoudig te repareren of te vervangen. 

 

Spoinq design voldoet aan een vaste set waarden: goed ontwerp, hoogwaardige kwaliteit en herbruikbaarheid van de materialen. 

 

Heeft u een vraag over een van onze circulaire meubels? Of ben je op zoek naar duurzaam Dutch design? Dan kom je zeker bij Spoinq uit!

Jazeker, onze houten tafels zijn zeker duurzaam. Hout is een hernieuwbaar materiaal. Een boom groeit weer aan of kan opnieuw geplant worden. Het is daarnaast recyclebaar en biologisch afbreekbaar. Dat maakt hout een bijzonder mooi duurzaam materiaal. Hout wordt door een boom geproduceerd uit het zonlicht dat op zijn bladeren valt, CO2 waar toch al veel te veel van in de lucht zit én water. Zolang het in het hout zit, dus ook zodra het hout toegepast wordt in een tafel, is de CO2 onttrokken aan de lucht. Pas als het hout verrot of als het wordt verbrand, komt de CO2 weer in de lucht. En die CO2 wordt weer gebruikt door een andere boom om te groeien.

Het hout dat wij gebruiken is zoveel mogelijk FSC of PEFC gecertificeerd en komt uit duurzaam beheerd bossen.

Stond je vraag er niet tussen? Neem contact op!

Spoinq helpt u graag!

Benieuwd naar uw mogelijkheden of hulp nodig bij het inrichten van uw project, kantoor of restaurant?

Aarzel niet om contact op te nemen, onze experts helpen u graag.

 

// powered by